Minister Lies: ”Framtiden (inom tåg) börjar i Niedersachsen”

• Tåg utrustade med bränsleceller ersätter dieseltåg
• Alstom bygger 14 Coradia iLint-tåg i Salzgitter för LNVG
• Linde tillhandahåller vätgasen till tågen

Alla parter involverade i kontraktsskrivningen i Wolfsburg på torsdagen var eniga: Framtidens tåg kommer att vara vätgasdrivna, de kommer att kunna köras helt utsläppsfritt och först ut att använda dem för persontrafik blir den tyska delstaten Niedersachsen. Tåget heter ”Coradia iLint” och byggs av tågtillverkaren Alstom för den lokala transportmyndigheten i Niedersachsen (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen, LNVG). Totalt 14 bränslecellståg kommer att byggas vid anläggningen i Salzgitter och de beräknas tas i drift för transport av resenärer mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Buxtehude från och med december 2021. Tågen kommer att ersätta ett flertal dieseldrivna enheter tillhörande transportmyndigheten Elbe-Weser-Verkehrsbetriebe (evb) och kommer att sänka de förorenande utsläppen i den dagliga servicen till noll. Tågets försörjning av vätgas kommer att säkerställas via en egen tankstation från Linde Group. Coradia iLint har en räckvidd på uppemot 1 000 kilometer på en tank, och kan nå upp i en maxfart av 140 km/h.     

På torsdagen, i pressens närvaro, undertecknade ledningarna för LNVG, Alstom och Linde kontrakten för leveransen av 14 bränslecellståg samt 30 år av underhåll och energiförsörjning för dessa; i Wolfsburg. Olaf Lies, Ekonomi- och transportminister för Niedersachsen, hade bjudit in sina ministerkollegor till undertecknandet av kontraktet i samband med transportministerkonferensen så att de kunde bilda sig en egen uppfattning om Coradia iLint-prototypen, som kommer att börja testköras i evb:s nätverk våren 2018 tillsammans med ytterligare ett fordon.

Läs mer här