”Du får en god insikt i allt som har med järnvägsbranschen att göra”

Axel Nilsson pluggar under terminerna civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi på KTH. Under sommaren 2022 har han fått en omväxling från studierna då han har fått vara en del av Swedtrain Internship Program!

Detta är en personlig text och krönika från en student och tidigare intern på Swedtrain Internship Program.

-Det som motiverade mig till att söka Swedtrains Internship var i mångt och mycket min nyfikenhet att bättre förstå var jag kan passa in i branschen. Jag fann det redan innan häftigt hur tåg möjliggör för hållbara resor som kan binda människor samman, men var utöver det varken särskilt insatt i eller kunnig om tåg. Utan jag har fått privilegiet att lära mig om tåg under sommarens gång genom föreläsningar, workshops och rundturer i depåer samt verkstäder. Genom programmet har jag fått en gedigen inblick i hur järnvägsindustrin vävs samman av alla dess små som stora aktörer samt vilken plats de sex företagen vi besökte har i detta nätverk.

-Något utav det bästa med programmet, förutom dess bredd och omfång, har varit att få upptäcka branschen tillsammans med andra studenter från olika universitet och utbildningar. Vi har fått göra programmet tillsammans och vidare fått resa och bo i olika städer runt om i Sverige. Vi må förvisso inte ha åkt mer norrut än till Tillberga i Västerås, där vi fick se uppgraderingen av SJ:s X2000, men vi har besökt hela fem städer söder om Stockholm och självklart fått åka en hel del tåg.

Finns en uppsjö av innovationer och lösningar

-Ett genomgående tema som jag har lagt märke till under sommaren är hur stora och omfattande säkerhetskraven är i branschen. Det är enkelt att inse att ett tåg på hundratals ton och likaså hundratals passagerare kräver rigorös säkerhet för att tillåtas rulla fram i höga hastigheter. Svårare däremot, är det att förstå effekterna av dessa krav och vidare hur kraven uppnås. Jag har fått uppfattningen att det i hög grad sker genom att fortsätta återanvända beprövade lösningar. Det kan ha nackdelen att det är svårare att driva igenom nya och innovativa lösningar. Men det innebär också att det fortfarande finns en uppsjö av innovationer och lösningar som kan och bör implementeras. Lösningar som du och jag kan vara med och bidra till.

Vad säger du till de som funderar på att söka till Swedtrains Internship?

-Om du som läser detta själv är studerande så kan jag starkt rekommendera dig att söka programmet till nästa sommar. Du får en god insikt inom allt som har med järnvägsindustrin att göra och förväntas inte besitta förkunskaper om tåg innan. Så länge du är villig att lära dig och har viljan att driva branschen framåt, finns det både behov och plats för dig i branschen.

Är du intresserad av att söka programmet nästa år? Skriv upp dig här så får du mer information när annonsen kommer ut.