Lärorikt att besöka depåer och olika verksamheter

Den svenska järnvägen knyter ihop Sveriges alla delar, transporterar människor och gods, idag snabbare och smartare än någonsin! Det har därför varit extra spännande att som student få komma innanför dörrarna och se hur branschen fungerar. Den här sommaren har jag deltagit i Swedtrains praktikprogram 2020 hos Atkins, MTR, Sweco, Alstom och WSP. En erfarenhet som jag kan rekommendera alla nyfikna ingenjörsstudenter.

Mitt namn är Simon Wikström och jag läser just nu mitt fjärde år på KTH. Här går jag på masterprogrammet Transport and Geoinformation Technology. Det är en bred utbildning som syftar på hur vi kan skapa ett välutvecklat och funktionellt transportsystem som ingår i ett hållbart samhälle. Jag tror att järnvägen är och fortsättningsvis kommer att vara en viktig del av just detta. Det är i alla fall den bild jag fått av järnvägsbranschen under de sex veckor jag fick tillbringa med företagen under sommaren.

Varför sökte du till Swedtrains praktikprogram?
Jag sökte till praktikprogrammet med hopp om att få träffa engagerade människor, få en inblick i vardagen hos företagen och kanske även få chansen att besöka olika verksamheter. Det är också någonting jag tycker ha uppfyllts väl. Trots att många möten och uppgifter skedde digitalt detta år fick vi flera möjligheter att besöka kontor och depåer i Stockholm och Göteborg, vilket jag själv tyckte var väldigt intressant och lärorikt. En stor fördel med praktikprogrammet var att man aldrig behövde vara ensam, vi var totalt sex praktikanter från olika utbildningar som jobbade tätt tillsammans. Vad som ofta slog mig var hur väl vi kompletterade varandra, vilket för mig var ett bevis att branschen kräver många olika typer av ingenjörer och kompetenser.

Det är i samtalen man lär känna sina kollegor
Någonting som jag själv uppskattade var att få träffa så många olika människor som verkligen brinner för sina arbeten och uppgifter. Det är i samtalen mellan de vanliga uppgifterna som man verkligen lär känna sina kollegor, vid kaffemaskinen, under lunchen eller kanske på en AW. Att tåg, infrastruktur och olika innovationer ständigt dyker upp som samtalsämne i dessa tillfällen är för mig inspirerande.

Avslutningsvis vill jag bara säga att du inte behöver ha någon tidigare erfarenhet av tåg eller järnväg för att söka praktikprogrammet. Tycker du om utmaningar, att arbeta med andra människor och vill lära dig mer om en bred och spännande bransch? I så fall rekommenderar jag dig starkt att söka till Swedtrains praktikprogram 2021!