Flexiwaggon på Swedtrain Tech & Future

På Swedtrain Tech & Future vill vi lyfta spännande exempel på lösningar som kan inspirera till nytänkande och dialog om teknik och järnvägsbranschens framtid. Den 18 mars bjöd vi därför in Flexiwaggons grundare Jan Eriksson som tillsammans med Hanna Eriksson, styrelseledamot och kommunikatör för att berätta om deras resa i ett webbinarium med våra medlemmar.

Flexiwaggon erbjuder en produkt baserad på transporter av lastbilar via järnväg som innebär noll i utsläpp. Idén, säger Hanna, dök upp när Jan Eriksson själv tillsammans med hans far körde lastbil i Jämtland på 90-talet och stötte på utmaningen med sop-containrar som fylldes till brädden på grund av den sparsamma sophämtningen i länet. Han kom då på idén att skicka soporna via järnvägen. Till följd av det grundade Jan sitt företag vid Millennieskiftet då han såg ett behov av ett miljövänligt alternativ och ett komplement till lastbilen.

Men miljö och miljövänliga lösningar har inte alltid stått i fokus ens i Sverige menar Hanna. Det är först på senare år efter parisavtalet och Greta Thunberg som de upplever motståndet som mindre kämpigt.

I dagsläget arbetar bolaget, som var ett utvecklingsbolag till för ett år sedan, hårt med att få ut nya generationens vagn på marknaden och att nå investerare. Under sommaren 2020 startade de även ett amerikanskt dotterbolag med planer på ett projekt som ska underlätta transporten till och från en av USA:s största hamnar, Port of LA.

Tack säger vi på Swedtrain till Flexiwaggon som ville berätta om sin resa i Järnvägsbranschen!

Flexiwaggon med åhörare