RMD ny medlem i Swedtrain

Swedtrain välkomnar Railway Metrics and Dynamic AB (RMD) som ny medlem. RMD utvecklar och levererar realtidsövervakning av järnvägsinfrastruktur, lok och vagnar. Här berättar vd Jan Lindqvist kort om verksamheten och målet med medlemskapet i Swedtrain.

 Berätta kort om RMD och vad ni erbjuder era kunder?

– Förseningar och skador på järnvägsinfrastruktur och fordon kostar många miljarder varje år. Fram tills nu har det saknats en exakt och pålitlig teknik för att upptäcka och signalera underhållsbehov och skador, men vi menar att vi har lösningen, säger Jan Lindqvist.

Enkelt förklarat installeras RMDs patenterade realtidssensorer (som kallas PMU) på undre delen av järnvägsfordon eller på strömavtagare (pantografer).

– När vi har vår PMU på plats, kan våra unika algoritmer förutsäga och upptäcka skador eller underhållsbehov på järnvägsfordon, spår och växlar, signalsystem och kraftledningar. All information visualiseras enligt användarens behov i realtid i vår dashboard, säger Jan Lindqvist.

Informationen används till exempel för skademinimering eller för att optimera underhållsplanering av järnvägsinfrastruktur och järnvägsfordon.

– Våra kunder är järnvägs- och infrastrukturoperatörer, lok- och vagnägare eller ECM:s (Entity in Charge of Maintenance). Samtliga målgrupper ser stora möjligheter att utveckla sin verksamhet, kapa kostnaderna och förbättra reseupplevelsen för passagerarna. Dessutom kapar vår lösning resursslöseriet i branschen markant, säger Jan Lindqvist.

Varför ville RMD bli medlem i Swedtrain?

– Vi har lång erfarenhet från järnvägsbranschen, både i Sverige och globalt. Vi har länge arbetat lite bakom kulisserna, men kände att det var dags att ta steget ut i rampljuset, säger Jan Lindqvist och fortsätter:

– Vi ser de enorma utmaningar vår bransch står inför och tror att bästa sättet att möta framtiden är tillsammans. Det kan vi göra i en organisation som Swedtrain.