Praktikprogrammet visar på en bred bransch

Stella Sirén är 24 år gammal och studerar till Civilingenjör inom Industriell teknik och hållbarhet med en master i Industrial Management på KTH. Hon var i sommar en av Swedtrains praktikanter på företagen Atkins, Alstom, Euromaint, SWECO, Twindej och WSP.

Oj, vad jag har lärt mig mycket!

Varför sökte du dig till Swedtrains praktikprogram?

-Under sommaren har jag fått vara en del av Swedtrains praktikprogram, en möjlighet jag är otroligt tacksam för att jag fick ta del av. Många kanske känner igen sig, man pluggar år in och år ut, för att sen komma ut till arbetslivet fullfjädrad med teoretiska kunskaper men utan att riktigt ha tillämpat dem “på riktigt”. Jag ville få användning för allt jag samlat på mig under mina år på KTH, och oj vad jag har lärt mig mycket!

Vad var det bästa med praktikprogrammet?

-Det bästa med praktikprogrammet var att få lära sig hur bred branschen är, och att det finns en plats för alla. Oavsett om du brinner för produktion, hållbarhet, politik, samhället, digitala lösningar, MTO, tågfordon så behövs du i branschen. När jag började praktiken var jag inte helt säker på om jag, med min nuvarande utbildning, platsade här. Efter sommaren känner jag inte bara att jag har en plats, utan att det finns ett flertal olika områden där jag kan se mig själv arbeta i framtiden. Jag trodde att man behövde besitta tunga tekniska kunskaper, vara superbra på matte och älska fysik, men så är det absolut inte, vissa roller kräver det men långt ifrån alla.

Hur skulle du sammanfatta den här sommaren ute på företagen och vad säger du till de som funderar på att söka till Swedtrains praktikprogram?

-Jag tycker att alla med intressen från system till hållbarhet, samhälle, teknik och IT borde söka till Swedtrains praktikprogram. Jag har haft en otroligt rolig och givande sommar, fått träffa trevliga och kompententa personer från branschen, skapat värdefulla kontakter för framtiden och framförallt hängt med de fem andra praktikanterna, vilket järngäng vi har varit. Så sök – kom igen, det blir kul!

Är du eller någon du känner intresserad av att söka nästa års praktikprogram?
Anmäl dig här för att få information när det går att söka.