En unik möjlighet för studenter och unga att få en inblick i järnvägsbranschen

Muzaffer Arpacik är 26 år gammal och studerar till civilingenjör inom farkostteknik på KTH. Just nu gör han sin master i Vehicle Engineering med inriktning spårfordonsteknik. Han var i år en av sex praktikanter som praktiserade på företagen Atkins, Alstom, Euromaint, SWECO, Twindej och WSP i Swedtrains praktikprogram.

Varför sökte du till Swedtrains praktikprogram?

Jag fick höra om praktikprogrammet från tidigare deltagare, samt av min professor Carlos Casanueva som rekommenderade programmet till oss studenter. Efter att ha kollat upp det och läst tidigare blogginlägg från studenter så blev jag intresserad och skickade i väg en ansökan. Det som väckte mitt intresse var alla företagen som tidigare deltagit, och tillfället att skaffa sig en övergripande bild om järnvägsmarknaden i Sverige.

Välkomnande företag i praktikprogrammet

Berätta om din tid som praktikant!

Swedtrains praktikprogram var en väldigt lärorik period med mycket studiebesök, presentationer och föreläsningar av experter från branschen.

Det var ett bra program i sin helhet och en röd tråd genom hela programmet blev uppgraderingen av X2. Alla företag samarbetade bra för ett välfungerande praktikprogram. En grej jag måste lyfta är bemötandet från alla företag, de var väldigt välkomnade och man fick en känsla av att vi praktikanter och unga verkligen behövs i branschen.

Vad tycker du var mest spännande och oväntat med tågbranschen?

EU och Sveriges satsning på nattåg till Europa är något jag ser fram emot. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig och hur man kan konkurrera mer med andra transportslag i framtiden. Jag studerar spårfordonsteknik och hade en bild om att man måste studera järnväg eller teknik för att kunna arbeta inom järnvägen, men det visade sig ganska tidigt in på praktikprogrammet att jag hade fel, här finns plats för alla.

”En unik möjlighet”

Varför ska andra söka till praktikprogrammet kommande somrar?

Det är en unik möjlighet för studenter och unga att få en inblick i järnvägen och upptäcka vad marknaden har att erbjuda. Vill man ha en sommar med varierande arbetsuppgifter, intressanta föreläsningar och träffa mycket härliga människor ute i arbetslivet är detta program för dig. Ett tydligt exempel är också att Swedtrains praktikprogram är en fot in i arbetslivet, ett flertal tidigare studenter arbetar nu på några av medlemsföretagen.

Är du intresserad av att söka programmet nästa år? Skriv upp dig här så får du information när annonsen kommer ut.