Ingen dag på praktikprogrammet är den andra lik

Sahal Sahal är 25 år, från Örebro och går sitt sista år på teknisk fysik på KTH. Han sökte sig till Swedtrains praktikprogram för att få en bra övergång från studier till industrin genom att få erfarenhet och kontakter.

Berätta om din tid som praktikant Sahal!

– Jag kom in på praktikprogrammet med ungefär noll kunskap om tåg eller järnvägsbranschen eftersom min utbildning inte fokuserat på det. Men oron över att inte ha den nödvändiga kunskapen försvann när programmet körde igång och man kom snabbt in i hur saker och ting fungerade. Ingen dag på praktikprogrammet var den andra lik och varje dag fick man lära sig något nytt.
Ena dagen sitter man i ett konferensrum i Stockholm och lyssnar på en presentation om framtidens tåg, en annan befinner vi oss på en underhållsdepå i Västerås och ytterligare en annan dag i Göteborg där vi diskuterar AI och machine learning. Efter sommaren så känner jag att jag gått från att veta att tåg går på räls till att vara något av en tågnörd.

– Det bästa med praktikprogrammet var alla människor man fick träffa. Det märks att det är en bransch med folk som brinner för sitt jobb och att få möta dem och diskutera deras arbete och utmaningar, samt att få komma med egna tankar och idéer, var väldigt givande.

Järnvägen – ett spännande forskningsområde

– Det mest spännande med tågbranschen från mitt perspektiv var allt arbete som pågick med digitalisering och AI. När man tänker på tåg så tänker folk i allmänhet kanske inte på framtidsteknologi men det är mycket arbete som läggs på att utveckla nya och smidiga digitala lösningar. De unika utmaningar som kommer med att implementera digitalisering och AI på järnvägen gör det till ett väldigt spännande forskningsområde.

Varför ska andra söka till vårt praktikprogram kommande somrar?

– Detta är en perfekt möjlighet till att få se och uppleva hur det går till i industrin. Saker som vi har fått lära oss kan vara väldigt svårt att lära sig och få erfarenhet av när man studerar.

Är du intresserad av att söka programmet nästa år? Skriv upp dig här så får du information när annonsen kommer ut.