“Branschen har otroligt stor påverkan på samhället”

Karin Lagrelius är en av sex studenter som deltagit i Swedtrain Internship Program under sommaren 2022. Hon är 29 år och har precis studerat klart till civilingenjör i datateknik på KTH. Företagen som deltog i år var WSP, Alstom, Twindej, Sweco, Wabtec och Euromaint.

Detta är en personlig text och krönika från en student och tidigare intern på Swedtrain Internship Program.

Varför sökte du dig till Swedtrains internship?

– När jag fick höra om Swedtrains internship så var jag mitt i att leta efter intressanta och givande sommarjobb som var lite annorlunda och helst meriterande i arbetslivet. Det som fick mig att söka var hållbarhetsaspekten, jag vill bidra till en mer hållbar värld där resande fortfarande är en stor del av vår vardag.

Berätta om din tid som praktikant!

– Företagens ansträngning för att få oss att trivas har varit stor, och de har verkligen lagt mycket energi på att ge oss en helhetsbild av deras verksamhet. Vi har fått en hälsosam blandning av inlärning. Vissa dagar har vi fått se tåg i verkligheten medan de blir underhållna medan andra dagar bestått av föreläsningar eller workshops om tågplanering. Denna breda översikt över hela branschen är den bästa aspekten av att vara med på detta internship enligt mig; man får en unik helhetsbild som få har. Jag upptäckte efter första veckan att jag hade lärt mig så mycket mer än jag trott när jag pratade med en bekant. När jag väl började prata så kunde jag inte sluta.

Man reser mycket under sommaren mellan företagen, vilket också är lärorikt. Att vara på tågen direkt efter man pratat om hur det går till med planering och underhåll av tåg gör att ens bild som resenär ändras. Tåg påverkar människors liv på ett väldigt direkt sätt. Där folk bosätter sig och kontor öppnas byggs också tågstationer. Effekten järnvägsbranschen har på ett samhälle är en av de mest spännande sakerna med den. När tågtrafik planeras rätt har den otroligt stor positiv påverkan.

Vad säger du till de som funderar på att söka till Swedtrains praktikprogram?

– Om du har möjlighet att söka så gör det! Järnvägsbranschen förvånar många av hur intressant och full av utvecklingsmöjligheter den är, trots att man kanske inte varit inne på tåg tidigare. Att ett gäng konkurrenter går ihop och jobbar tillsammans på det här sättet är unikt. Du kommer inte att kunna hitta ett liknande program på något annat ställe.

Är du intresserad av att söka programmet nästa år? Anmäl dig här så får du information när annonsen kommer ut.