”Vi studenter har verkligen gjort sommaren tillsammans”

Josefin Odelstam studerar civilingenjörsprogrammet inom Industriell ekonomi på Luleå Tekniska Universitet med masterinriktningen innovation och strategisk affärsutveckling. Under sommaren deltog hon i Swedtrain Internship Program med sex andra studenter.

Detta är en personlig text och krönika från en student och tidigare intern på Swedtrain Internship Program.

Vad motiverade dig att söka till Swedtrain Internship Program?

-Min utbildning kanske inte är den första som kopplas till järnvägsbranschen, det gjorde den inte för mig i alla fall. Innan sommaren så hade jag en bild av att branschen mestadels passade människor som är väldigt tekniskt lagda och från början haft ett brinnande intresse för tåg. Men vem vet egentligen vad man brinner för innan man provat? Jag sökte detta internship därför att jag i framtiden vill arbeta inom en bransch som strävar efter att utvecklas och som har en grundpelare i hållbarhet. Jag var osäker på vart jag och min kompetens passar in i ekvationen, vilket sommaren har hjälp till att svara på.

Hur skulle du beskriva sommaren på programmet?

-Min tid som intern kan beskrivas som intensiv, givande, spännande och rolig. Under sju veckor har jag tillsammans med fem andra studenter rest runt i Sverige, via tåg såklart, och besökt sex olika företag med olika roller inom branschen. Vi har fått lyssna på experter och genomfört workshops/caselösningar, bestående av allt ifrån elsäkerhet, digitalisering, strategisk trafikplanering, produktion av bromssystem, fossiloberoende tåg, underhållsplanering, signalsystem och ja, listan är lång. Vi studenter har verkligen gjort sommaren tillsammans och haft många roliga och lärorika diskussioner både under arbetstid, till hotellfrukosten eller på någon av alla tågresor. Jag har uppskattat att vi alla sex har olika intressen och nästintill alla studerar olika utbildningar, vilket har gett oss ett ännu bredare perspektiv av branschen och vilka kompetenser som behövs.

”En hållbar-, nytänkande- och bred bransch”

-Något som har fascinerat mig, vilket jag tror har varit en av det bästa sakerna med programmet, är alla kunniga och engagerade personer vi har mött som besitter massvis med kunskap. Samtliga företagsrepresentanter har bemött oss med mycket respekt och jag har verkligen känt att jag tagit del i oändliga diskussioner där företagen värderar våra tankar, idéer och åsikter. Jag insåg ganska tidigt i programmet att det här är en mer innovativ och futuristisk bransch än vad jag visste om. Därför tycker jag att du som är sugen på en hållbar-, nytänkande- och bred bransch, där du får chansen att arbeta med något som gör skillnad i samhället, ska söka till Swedtrain Internship Program. Det är ett unikt program där du får chansen att hitta vart i pusslet just du passar in.

Är du intresserad av att söka programmet nästa år? Skriv upp dig här så får du mer information när annonsen kommer ut.