Swedtrain Internship Program – ett roligt och unikt program

Olle Blomqvist studerar till civilingenjör inom elektroteknik och tar sin examen om ett år. Han har under sommaren 2022 deltagit på Swedtrain Internship Program!

Detta är en personlig text och krönika från en student och tidigare intern på Swedtrain Internship Program.

Varför sökte du dig till Swedtrains internship?

-Jag fick nys om programmet från en vän och tyckte det lät väldigt spännande då jag vet att jag vill syssla med elektronikutveckling efter examen men inte exakt inom vilken bransch. Så det lät väldigt lockande att få insikt och foten in i en hållbar bransch som bidrar med mycket samhällsnytta!

Berätta om din tid som intern, vad var särskilt spännande?

-En väldigt spännande och oväntad sak jag fått uppleva med järnvägsbranschen är att den är otroligt bred med plats för alla sorters kompetenser. Allt som behövs är lite nyfikenhet! En intressant faktor med järnvägsbranschen är att det finns väldigt många olika nivåer att jobba på, abstraktionsnivåer om man så vill. Jag känner mig till exempel lockad av att jobba väldigt tekniskt och på fysisk detaljnivå men om jag om jag ändrar mig skulle jag lika gärna kunna jobba på teknisk systemnivå eller med upphandling inom hela järnvägsnät!

-Under min tid som intern har jag med mina internkollegor fått resa runt (självklart med tåg) i Sverige och fått träffa många passionerade personer som verkligen brinner för sina jobb inom järnvägen. Vi har även fått delta i depå- och verkstadsbesök vilket jag har uppskattat särskilt mycket. Att både få lära sig teoretiskt om tågen, järnvägen och upphandling för att sedan uppleva det i praktiken är en rolig och unik upplevelse. Den kombinationen och de upplevelserna skulle jag säga har varit det bästa med programmet.

Varför tycker du att andra ska söka till vårt internship kommande somrar?

-Till dig som läser detta inlägg kan jag inget annat än att varmt rekommendera att söka dig till programmet. Vad du än har för bakgrund finns det plats och behov för dig! Du kanske tänker att tåg och järnväg inte är något som intresserar dig alls, men det är verkligen hur kul som helst och du kommer garanterat hitta något som sporrar dig! Så ta möjligheten med detta program för att hitta just det!

Är du intresserad av att söka programmet nästa år? Skriv upp dig här så får du information när annonsen kommer ut.