”Internshipet var för mig en perfekt start på arbetslivet”

Hur är egentligen en sommar på Swedtrain Internship Program? Det vet 22 åriga Matilda Rönkkö, som under terminerna studerar till högskoleingenjör byggteknik med inriktning järnvägsteknik på Lunds Tekniska Högskola.

Detta är en personlig text och krönika från en student och tidigare intern på Swedtrain Internship Program.

Varför sökte du till Swedtrain Internship Program och vad har ni fått göra?

Jag sökte till programmet då jag ville få en större inblick i järnvägsbranschen. Internshipet var för mig en perfekt start på arbetslivet och en möjlighet att förstå hur branschen hänger ihop.

Under sommaren har vi fått möjligheten att besöka sex företag som arbetar med olika delar av järnvägsbranschen. Ingen dag var den andra lik, vi fick bland annat besöka verkstäder, depåer samt träffa många kunniga personer som alla brann för sitt jobb. Enligt mig var det bästa med programmet att få en helhetsbild, den insikten till branschen är nästintill omöjlig att få utan internshipet. Dessutom har denna sommar gjort mig allt mer peppad på att arbeta med järnvägen.

Vad har varit det mest spännande med programmet?

Mitt intresse för järnvägen fanns redan innan internshipet men det jag har fått lära mig i skolan var bara en liten del av all kunskap som jag har fått under sommaren. Det mest spännande för mig har varit att studera hur företagen arbetar för att utvecklas och vilka intressanta projekt som är på uppstart.

Detta är en bransch som arbetar för hållbar utveckling. Är du intresserad av att arbeta med något som påverkar samhället så tycker jag att du ska söka till Swedtrains internship Program.

Fastän du inte har tänkt att arbeta inom järnvägsbranschen ger internshipet dig en inblick i både arbetslivet och industrin. Vem vet, kanske älskar du tåg efter sommaren?

Är du intresserad av att söka programmet nästa år? Skriv upp dig här så får du information när annonsen kommer ut.