Anne Geitmann ny generalsekreterare i Swedtrain

Den 20 mars 2023 tar Anne Geitmann över som ny generalsekreterare i Swedtrain efter Gabriel Modéus. Anne är anställd vid Teknikföretagens Branschgrupper, där Swedtrain har sitt kansli, och ansvarar idag för Swedish Rail Industry Group (Swerig), järnvägsindustrins exportförening. Hon arbetar även för Hissförbundet, ett uppdrag hon kommer avsluta senare under våren för att med full kraft kunna ägna sig åt järnvägsbranschen.

Berätta om din bakgrund!

-Jag är historiker i grunden men har jobbat mycket med exportfrågor samt påverkansarbete. Under min tid vid Tysk-Svenska Handelskammaren blev även järnvägen ett återkommande tema, bland annat med studiebesök i Tyskland för representanter från Trafikverket och olika svenska kommuner. Grupperna var otroligt kunniga och engagerade, det var då jag fick upp ögonen för branschen på riktigt, säger Anne.

Hur känns det att ta sig an arbetet som generalsekreterare i Swedtrain?

-Det känns privilegierat att få ta över efter Gabriel, som har gjort ett enastående arbete med att utveckla föreningen. Samtidigt känns det som ett mycket viktigt uppdrag. Sedan järnvägen fick sitt genombrott i Sverige för mer än 150 år sedan har den globala medeltemperaturen ökat med en dryg grad. Järnvägsbranschen behövs mer än någonsin för att kunna möta klimatförändringarna samtidigt som Sverige står och stampar vad gäller utbyggnad och underhåll. Jag vill vara med och skapa rätt förutsättningar för branschens fantastiska företag, för järnvägen är idag liksom för 150 år sedan fundamental för samhällets utveckling, fortsätter hon.

Vad är den viktigaste erfarenheten som du tar med dig in i ditt nya uppdrag?

-Från mitt arbete för Swerig är jag väl medveten om hur den svenska järnvägsindustrin uppfattas utifrån, vi är extra bra på digitala och kundorienterade lösningar, samt upplevs som effektiva och okomplicerade samarbetspartners. Samtidigt är vi jämförelsevis splittrade, med många företag som erbjuder järnvägsrelaterade produkter men som kanske inte ser sig som en del av järnvägsbranschen. Här kommer mina erfarenheter från Hissförbundet in, som är oerhört duktiga på att samla branschen kring frågor som enar alla, främst säkerhet, kompetensförsörjning och tillväxt. Det är ett arbetssätt som jag tror kommer att vara lika uppskattat i Swedtrain.

– Sedan skadar det nog inte att jag som Uppsalabo har 15 års erfarenhet från tågpendling på daglig basis. Det ger verkligen en inblick i järnvägens potential och utmaningar, tillägger Anne med glimten i ögat.

Björn Asplund, ordförande i Swedtrain, ser fram emot samarbetet med Anne Geitmann.

-Vi är oerhört glada över att få välkomna Anne som ny generalsekreterare för Swedtrain. Anne har insikt i och engagemang för våra frågor och järnvägsbranschen i stort. Med hennes erfarenhet från bland annat påverkansarbete och kompetensförsörjning kan Swedtrain fortsatt arbeta för att skapa långsiktigt bra förutsättningar för våra medlemmar samt stärka svensk järnvägsindustri.