”Det perfekta sommarjobbet på många sätt”

Den 30 augusti samlades interns och företag på Sweco för att gemensamt avsluta det femte året av Swedtrain Internship Program med presentationer och ett trevligt mingel!

Programmet, som påbörjades i juni, genomfördes hos Alstom, Atkins, Vossloh Nordic Switch Systems AB, Faiveley Nordic AB, Sweco, Twindej och WSP.

Ute på företagen har studenterna Alice, Oscar, Emil, Jonathan, Daniela, och Klara bland my annat fått möjlighet att testköra det nya tunnelbanesystemet C30 i en simulator samt bidragit i flera workshops som har berört aktuella ämnen som klimatarbete och VR. Utöver detta har det självklart blivit flera platsbesök i produktion liksom många intressanta föreläsningar i ämnen som digitalisering, AI och Life Cycle Management! Under lediga stunder hann de dessutom med ett besök på Ven, tandemcykling samt ett och annat dopp i östersjön.

Under avslutningen presenterade årets interns sitt projektarbete som har pågått parallellt, Vi fick en kort pratstund för att höra lite mer:

Idag har ni presenterat flera inspirerande lösningar över hur man kan öka järnvägens attraktionskraft för resenärerna. Finns det något särskilt som ni har reflekterat över angående resultatet?

-Att lösningar som vi föreslår i vår presentation redan finns i andra branscher men inte används i järnvägsbranschen idag, säger Alice.

Oscar funderar och säger att han själv slogs av underhållsskulden och de höga summorna som det faktiskt rör sig om.

Vad tycker ni har varit det roligaste med programmet?

-Att vi fick träffa olika företag i branschen och resa runt, vi har verkligen blivit omhändertagna och fått många olika perspektiv. Det har varit kul att få testa på, svarar Alice.

-Det perfekta sommarjobbet på många sätt, avslutar Jonathan.

Med detta vill Swedtrain rikta ett stort tack till samtliga involverade företag och interns, nya som gamla, som bidrog till ännu en fantastisk sommar! Vi vill också rikta ett särskilt tack till Snälltåget och MTRX som generöst har bidragit till programmet med tågbiljetter.