Swedtrain Internship Program

Järnvägen är nödvändig för att lyckas med hållbar samhällsutveckling, arbetspendling, tillväxt men också för export av varor. Trots att järnvägsbranschen redan sysselsätter tiotusentals personer behöver vi bli fler. Det är en bransch att växa och utvecklas i!

Om programmet

Inom Swedtrain Internship Program får en grupp studenter möjligheten att arbeta på sex olika företag inom järnvägsbranschen med lön under sommaren 2024. I programmet medverkar konsultföretag, produktionsföretag och underhållsföretag, vilket gör att du får en unik inblick i olika delar av järnvägsbranschen. Du får bland annat testa på konsultrollen, medverka i workshops, göra spännande studiebesök i depå och verkstadsmiljö, göra analyser, sammanställa rapportunderlag och bidra med förslag till effektivisering. Dessutom kommer du att få en förståelse för de olika företagens kulturer och möjlighet att knyta värdefulla kontakter. Flera av våra deltagare har efter genomfört program fått erbjudande om anställning eller möjlighet att skriva exjobb.

Läs gärna mer om vad tidigare praktikanter skrivit om sin tid här (se kategori ”internship”) samt vloggar från tidigare års program på vår Youtube.

Programmet pågår under cirka åtta veckor från mitten av juni till mitten av augusti, med viss ledighet i juli. Totalt spenderas cirka en vecka på respektive företag. Vi startar med en kick-off i mitten av juni och avslutar i slutet av augusti med presentation för alla företag, där arbetet som gjorts under sommaren redovisas.

I år medverkar följande företag; Alstom, Vossloh Nordic Switch Systems, Wabtec Faiveley Nordic, Sweco, SYSTRA och WSP.


Praktisk information

  • Plats: Arbetet utgår från Stockholm men deltagarna kommer spendera mycket tid på andra orter samt eventuellt hemifrån under delar av perioden. Flera resor med tåg sker främst inom Sverige.
  • Sista ansökningsdag: 4 februari 2024, urval sker löpande.
  • Tillträde: Juni 2024
  • Boende, transporter och frikort på tågresor ingår i programmet.
  • Lön betalas ut under de veckor som programmet pågår.


Vi söker dig som:

  • Är nyfiken på att lära dig mer om järnvägsbranschen, du behöver inte ha med dig några tidigare erfarenheter från branschen.
  • Fortfarande studerar, men har kommit en bit på vägen i din högskoleutbildning. Vi välkomnar ansökningar från olika inriktningar, tekniska så väl som övriga.
  • Har god kommunikationsförmåga och lätt för att samarbeta i grupp.
  • Har goda kunskaper i svenska och engelska.

Om detta stämmer in på dig är du välkommen att skicka in din ansökan till oss med cv och ett personligt brev till kansliet på kansliet@swedtrain.org.


Nyfiken på vad en sommar kan innebära för dig? Se filmen från förra året här!