Järnväg, snabbtåg

Betald sommarpraktik i en bransch som bidrar till att lösa klimatkrisen

Vill du bidra till att utveckla järnvägen, ett av våra mest hållbara och effektiva transportslag? Och samtidigt få jobba med den senaste tekniken i varierande miljöer? Då är Swedtrains praktikprogram något för dig!

Järnvägen är nödvändig för att lyckas med hållbar samhällsutveckling, arbetspendling, tillväxt och för export av varor. Sveriges satsningar på järnvägens utveckling är nu större än någonsin! Tåg- och järnvägsbranschen sysselsätter idag drygt 25 000 personer och vi behöver bli fler.

Upplägg

Inom Swedtrains praktikprogram kommer en grupp studenter under sommaren att få möjlighet att arbeta på våra medlemsföretag. I programmet medverkar både konsultföretag, produktionsföretag och underhållsföretag, vilket gör att du får en unik inblick i flera olika delar av järnvägsbranschen. Programmet pågår vecka 24 till 31 och du kommer att vara 1 vecka på respektive företag. Vi startar med en gemensam kick-off och avslutar gemensamt, där arbetet som gjorts under sommaren presenteras. Intervjuer kommer att hållas digitalt den 16 april.

I år medverkar följande företag: Atkins, Alstom, Euromaint, SWECO, Twindej och WSP.

Placeringsort är Stockholm och hemifrån men praktik kan ske på annan ort under delar av perioden. Resor främst inom Sverige och ev. inom Norden kan förekomma, boende och transporter ingår i dessa fall. Lön betalas under hela programmet.

Vad får man göra som praktikant?

Som praktikant kommer du få chansen arbeta med flera olika tågprojekt. Du får t.ex. testa på konsultrollen, medverka vid felsökning i underhållsdepån, göra analyser, sammanställa rapportunderlag och bidra med förslag till effektivisering.

Samtliga praktikanter kommer få en uppgift att undersöka och skriva en rapport om. Vilken kunskap skulle du vilja bidra med? 

Rapporten kan till exempel komma att undersöka:

-Framtidens arbetsplats
-Positiva effekter för järnvägsbranschen – efter pandemin
-Hur påverkar AI-utvecklingen fordonsunderhållet?
-Hur kan fordonsunderhållet förändras för att skapa attraktionskraft?

Men framför allt är vi också nyfikna på vilka idéer du har på ämnen som du skulle vilja undersöka? Ta gärna med dina idéer i ansökan.

Vi söker dig som:

– Är nyfiken på att lära dig mer om järnvägsbranschen.
– Har kommit en bit på vägen i din högskoleutbildning.
– Har god kommunikationsförmåga och lätt för att samarbeta med andra.
– Har goda kunskaper i Svenska och Engelska

Om detta stämmer in på dig skicka in din ansökan med personligt brev + CV redan idag, dock senast 5 april, till swedtrain@tebab.com. Urval sker löpande.