Claes Lindholtz på Swedtrain Tech & Future

Onsdag 17 februari hade vi glädjen att bjuda in alla våra medlemmar till det första tillfället i vårt nya seminarie- och möteskoncept Swedtrain Tech & Future. Denna gång gästades vi av Claes Lindholtz , Kommunikationschef och tidigare Chef Affärsutveckling, Verksamhetsutveckling och Digital Transformation på SJ AB som pratade om deras arbete med att digitalisera SJ.

Det nya seminarie- och möteskonceptet ska lyfta teknik- och framtidsfrågor i Järnvägsbranschen med talare både från vår och andra branscher. Det första webbinariet samlade branschkollegor för att höra hur SJ arbetar för att ligga i framkant med digitala innovationer, hur man gör för att främja idéer från tusentals anställda och hur de bar sig åt för att bli utsedd till Europas mest digitala resebolag.

För tre år sedan startade SJ sin digitaliseringsresa med en väldigt tydlig målsättning, att bli ett av Sveriges mest digitala företag. Däremot framhåller han tidigt att digitalisering handlar om människan och inte om tekniken, varför man tog ett samlat grepp för att involvera hela organisationen och hur man skapar engagemang i en stor organisation. Med rätt förutsättningar, menar Claes, kan alla medarbetare bli superhjältar. Det är hos alla medarbetare kraften finns.

Och företaget har arbetat hårt för att utbilda sina medarbetare i de nya teknikerna som förändrar världen och ge medarbetarna verktygen som behövs för att själva kunna utveckla egna idéer och arbetssätt. Bland annat så har SJ statsat på utbildningsrum på åkstationer runt om i landet med VR-teknik för att utbilda personal.

Grunden i all digitalisering är data – mängder av data. Målet är att all data från SJ ska påverka multipla processer. Den ska alltså inte bara användas till en sak utan till många saker.

Tack Claes för en intressant presentation och alla deltagare för bra diskussioner.