Järnvägsdagen överträffade förväntningarna

Ja, vart ska man börja. Järnvägsdagen överträffade alla mina förväntningar. Det var första gången jag deltog på ett sådant event, ett heldagsevenemang som innehöll alla aspekter av järnvägen men med ett extra fokus på här och nu. Vad ska vi göra nu och hur ska det kunna ske så fort som möjligt, från ritbordet till handling.

Detta är en krönika från en student och tidigare praktikant.

Teknik för klimatmål 2030

Känslan var att man var trött på den nuvarande situationen och för att lyckas nå Sveriges mål 2030 gällande CO2 utsläpp så måste järnvägsbranschen ta klivet framåt och vara det främsta transportmedlet. Allt fler företag vill välja det grönare valet av transport, men man måste kunna lita på att det går som det ska och att inte förseningar uppkommer på grund av bristande kapacitet. Det kommer ta flera år innan vi får en ny räls i Sverige. Stora infrastrukturprojekt planeras, men många kommer inte vara klara förrän tidigast 2035, men det är här tekniken kommer in i bilden. Ny teknik kan inte lösa alla utmaningar som finns, men den kan definitivt hjälpa en att arbeta med den nuvarande infrastrukturen samt att på kort, men även lång sikt göra järnvägen mer konkurrenskraftig och pålitlig.

Ställverk kan bidra till ökad kapacitet

Det jag fastnade för, som skulle kunna ta järnvägen till en ny nivå och som känns som en självklarhet för mig att investera i, var Alstoms nya produkt inom signalteknik. Ett nytt ställverk som arbetar mycket snabbare än nuvarande och gör att man får högre kapacitet, pålitlighet och ett mer robust system. Dessa ställverk skulle även kunna hantera så kallade “moving blocks” inom signalteknik, det finns redan idag på vissa tunnelbanesystem, men fler skulle öka nuvarande kapacitet till nya höjder utan nya spår/ny infrastruktur. Tekniken finns verkligen där men det gäller att använda den på ett bra sätt och att optimera användningen.

Man ska inte underskatta dagens teknik och vad den kan göra, samt vad ny teknik skulle kunna göra, vi har snart ett 5g nätverk som ska rullas ut i Sverige på våra stambanor, Leadmind från Euromaint som tar in data och information från tågen när de rullar och kan identifiera fel och andra åtgärder som bör göras. Tänk att med ny teknik kan man locka fler kunder, man ska kunna erbjuda en wow-känsla när man tar tåget, det ska vara framtiden och inte något “gammalt”.  Genom att arbeta mer förebyggande så kan man motverka stillastående tåg på grund av ett dörrfel, vilket från kundernas men även mitt perspektiv är nästan skrattretande.

Det var extra roligt att ta del av kundens, genom IKEA och PostNord, perspektiv och krav. Jag ser verkligen fram emot att få komma ut i arbetslivet och arbeta i järnvägsbranschen, en bransch där du verkligen kan göra skillnad för Sverige men även världen.

Muzaffer Arpacik

Student och tidigare praktikant på Swedtrains praktikprogram

Foto: Gabriel Modéus/Swedtrain