Bastian Schick, vinnare av Swedtrains examenspris!

Efter många bra bidrag och en svår urvalsprocess har juryn utsett Bastian Schick till vinnare av Swedtrains examenspristävling med bidraget ”A digital test bench for Pneumatic Brakes – Simulating the Braking Behaviour of Freight Trains.”

Juryns motivering lyder:

”Swedtrains pris för bästa examensarbete 2021 går till Bastian Schick. Arbetet har titeln “A digital test bench for Pneumatic Brakes – Simulating the Braking Behaviour of Freight Trains.” Examensarbetet omfattar utvecklingen av en digital provbänk för tyckluftsbromssystemet som ska användas för att vidareutveckla befintliga bromsmodeller hos Transrail Sweden AB. Med provbänken kan man simulera skräddarsydda tågkonfigurationer som använder det europeiska UIC-bromssystemet. Juryn finner att examensarbetet behandlar ett mycket relevant tema och ger mycket användbara resultat. Det är ytterst välstrukturerat samt välformulerat och därmed lättläst. Alla delar är väl genomarbetade. Arbetet är också ett bra exempel på ett lyckat samarbete mellan akademi och en extern partner.“

Bastian Schick med diplom

I samband med Bastians presentation under Swedtrains konferens och årsmöte fick vi en pratstund med honom om hans intresse för järnvägsbranschen och självklart det vinnande bidraget.

-Jag flyttade till Sverige 2013, direkt efter studenten i Tyskland, till en början i ett europeiskt utbyte för att lära känna landet och för att lära mig svenska. Det blev dock snart tydlig för mig att jag ville stanna i Sverige och studera här. Med ett stort teknikintresse, speciellt inom fordon och hållbarhet, var Farkostteknik på KTH det självklara valet. Egentligen låg då siktet på flyg men under mina kandidatstudier insåg jag mer och mer att järnvägsbranschen ger en mer direkt möjlighet att göra en insats för hållbara transporter. Därför valde jag masterprogrammet Spårfordonsteknik som utöver det järnvägstekniska systemperspektivet även gav mig möjlighet att fördjupa mig i simulering av mekaniska system, säger Bastian.

Mina intressen förutom den europeiska järnvägen är cykling, bågskytte, brädspel, historia och allmänna hållbarhetsfrågor. Och såklart har mina två söner, tre och sju år, en stor del i mitt liv, tillägger han.

Hur kommer det sig att du valde att skriva ditt examensarbete om en digital provbänk för tryckluftsbromsar?
-Som jag nämnde fördjupade jag mig redan under mina masterstudier i simulering av mekaniska system. Till exempel utvecklade jag ett beräkningsprogram för simulering av energiförbrukningen på tåg för en kurs. Att kunna optimera körstilen för att minska energiförbrukning även på tåg kändes som en rolig utmaning. Sedan insåg jag att företag redan har system på marknaden som gör just detta (i form av Driver Advisory System – DAS). När jag hörde att Transrail letade efter en student för att titta lite djupare på bromssimulering för långa godståg, kändes det som att det skulle passa min bakgrund och jag sökte direkt, avslutar Bastian.

Stort grattis till vinsten! Är du nyfiken på att läsa det vinnande bidraget, så finns det att ladda ner här.