Swedtrain medverkar i Järnvägscollege

Efter ett omfattande arbete beslutade Trafikverkets styrelse strax före sommaren att etablera Järnvägscollege som startar som ett fyraårigt pilotprojekt. Bertrand Gryspeert, vd för Vossloh Nordic Switch Systems AB, kommer att representera Swedtrain i styrgruppen.

Järnvägscollege är en branschgemensam satsning som ska syfta till att samla utbildningar och ta fram kvalitetskriterier för att öka kvalitén och attraktiviteten för de yrken som finns inom branschen och för utbildningarna som leder till dessa. Det kommer starta som ett fyraårigt pilotprojekt och är ett gemensamt ansvar mellan Trafikverket och representanter från järnvägsbranschen. Styrgruppen består av representanter från Trafikverket, Trafikverksskolan, Järnvägsbranschens samverkansforum, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer, Tågföretagen, Swedtrain, Svensk kollektivtrafik och Byggföretagen.

Efterlängtat samarbete

Amelie von Zweigbergk, Zweig Solutions har varit drivande i framtagandet av Järnvägscollege.

-Det känns jätteroligt och väldigt spännande! Det här samarbetet är väldigt efterlängtat av alla inom branschen, det är något vi märkt när vi har arbetat med det. Det är också hedrande att så många andra inom utbildningsväsendet och angränsande branscher är intresserade av vad vi gör. Vi har tagit russinen ur kakan från andra branschers samverkanskoncept, men sedan har vi lagt till nya bitar som passar för just järnvägen, säger Amelie.

Bertrand Gryspeert, vd för Vossloh Nordic Switch Systems AB, kommer att representera Swedtrain i styrgruppen. Generalsekreterare Gabriel Modéus kommer vara suppleant i styrgruppen.

– Vi på Vossloh är beroende av att alla kedjor inom järnvägsbranschen fungerar. Vi har under lång tid arbetat hårt med att lyfta kompetensförsörjningsfrågan och med Järnvägscollege har vi äntligen ett forum där hela branschen tillsammans kan arbeta för att lösa våra stora utmaningar. Jag ser fram emot att få representera vår branschorganisation Swedtrain i Järnvägscollege styrgrupp, säger Bertrand.

I våras svarade Swedtrain på förslaget om Järnvägscollege. Bland de viktigaste synpunkterna i vårt remissvar var att skapa en neutral mötesplats och att snabbt kunna skala upp Järnvägscollege.

Läs mer om Järnvägscollege på Trafikverkets hemsida.