Cyberhot mot kritisk infrastruktur – från kriminella till statsaktörer

Förra veckan bjöd vi in till Swedtrain Tech&Future på temat cyberhot mot kritisk infrastruktur med Staffan Truvé.

Cyberhot drabbar alla och det finns många exempel på hur kritisk infrastruktur attackeras av kriminella cybergäng, hacktivister (aktivister som hackar) och statliga aktörer. Den 29 september fick vi höra Staffan Truvé som är CTO en av grundarna till Recorded Future, världens största privata underrättelsetjänst, som delade med sig av sina tips och information om hur det ser ut med potentiella hot.

I sin presentation berättade Staffan om hur de olika grupperna samordnar sig, hur hackningstjänster köps och säljs och inte minst hur det kan finnas signaler långt innan på Darknet. Staffan berättade även om möjligheter för att faktiskt skydda sig. Inte minst betonade han vikten av att förbereda personalen (med utbildning och övning), säkerställa en grundläggande cyberhygien (flerfaktorverifiering, uppdaterade datorer och system samt backuper som testas så att de fungerar) och att arbeta med att få in underrättelser om kommande eller pågående attacker (nätverksmonitorering och endpoint monitorering som bland annat fångar om systemens kommunikation går genom servrar som de inte borde kommunicera med samt att få in underrättelser om möjliga hot).

Tack Staffan för en intressant presentation som gav många tankar och tips.

Kommande seminarium i Swedtrain Tech & Future

Anmäl dig nu till höstens seminarium!

20 oktober, 16:00-17:00 – Scanias strategi för Open Source – från kommunikationsvärdet till informationssäkerhet