”Det finns verkligen en plats för alla inom branschen”

KTH-studenten Ormia Abdullah har skrivit om sin personliga upplevelse av Swedtrains praktikprogram 2020. Hon upplevde att tågbranschen var mycket bredare än vad hon hade tänkt sig.

Berätta om dig själv
Mitt namn är Ormia Abdullah och jag pluggar för närvarande till civilingenjör på KTH. Jag är en utåtriktad och glad tjej på 23 år.

Jag sökte till praktikprogrammet 2020 för att jag tyckte det lät väldigt intressant att få besöka olika företag och ta reda på mer om branschen. Det finns inte många sommarjobb där man får interagera med 5 olika företag på bara 6 veckor. Jag såg det även som en möjlighet att få lite mer klarhet i vad jag kan tänka mig att jobba med efter studierna.

Hur var praktiken?
Under min praktik så fick jag ta del av studiebesök, föreläsningar och andra roliga aktiviteter. Jag och de andra 5 deltagarna på praktikprogrammet fick bland annat åka till Göteborg för att besöka underhållsdepåer och vi fick även göra olika studiebesök i Västerås. Jag fick även vara delaktig i ett projektarbete där vi i grupper om 3 fick undersöka Covid-19s påverkan på järnvägsbranschen; där vi fokuserade på olika lösningar i hur man bättre kan hantera en eventuell framtida pandemi.

Det bästa med praktikprogrammet var att det var ett sådant varierande jobb, samt att man fick träffa så många olika människor. Alla nya kontakter och alla roliga möjligheter vi har fått efter vi presenterade vårt arbete och slutförde praktiken har också varit jätteroligt.

Vad överraskade dig mest?
Att tågbranschen är så mycket bredare än vad jag trodde när jag sökte. Det finns verkligen en plats för alla inom branschen, man måste inte vara specialist på just tåg för att ta del av alla spännande saker som sker.

Jag tycker att man ska söka till Swedtrains praktikprogram om man vill ha en rolig och intensiv praktik. Om man vill träffa mycket människor och ha ett varierande arbete, då är detta verkligen sommarjobbet för en.