Våren och hösten med Swedtrain

Sommaren är här och vi har en händelserik vår att se tillbaka på med ett stort engagemang från Swedtrains medlemmar. Nu närmar vi oss juli och därmed börjar det bli dags att sammanfatta våren 2021 och blicka fram emot en händelserik höst där vi (förhoppningsvis) äntligen får träffas i en eller annan form, fysiskt.

Vårens möten och event

Claes Lindholtz, SJ

Claes Lindholtz , SJ på Swedtrain Tech & Future

Under våren har Swedtrains medlemmar träffats digitalt och engagemanget har till vår stora glädje fortsatt varit högt. Under vårvintern startade vi upp konceptet Swedtrain Tech & Future där vi en gång i månaden har lyft tekniska innovationer och framtidsfrågor från järnvägsbranschen och andra branscher med besök från SJFlexiwaggonIBM och Siemens. Den 30 augusti besöker dessutom Niklas Lindhardt oss, expert på ledarskap. Vi är nu i fullgång med planeringen av höstens aktiviteter, bland annat planerar vi ett besök hos Workaround för att höra hur de arbetar för att förändra sättet vi ser kontor på!

Under Swedtrains vårmöte den 20 maj gick vi igenom ett händelserikt år. En viktig punkt var valet av styrelse och valberedning där sittande ordförande Björn Asplund fick fortsatt förtroende. Nya ledamöter i styrelsen är Kristina Nyquist, Siemens Mobility AB tillsammans med Christian Månsson från Sweco och Johan Malm från Wabtec Faiveley Transport Nordic AB.

Swedtrains praktikprogram

Den 14 juni drog vi äntligen igång den tredje sommaren med Swedtrains praktikprogram. Medverkande företag i år är Atkins, Alstom, Euromaint, Sweco, Twindej och WSP. De sex studenterna som medverkar är Siri Norling, Stella Sirén, Muzaffer Arpacik, Carl Arbegard, Gaston William Holmström och Sahal Sahal från KTH och Lunds universitet.

Årets tema för den gemensamma projektuppgiften är hur vi kan öka Järnvägens attraktionskraft för resenärerna. Studenterna har nu i uppgift att undersöka frågan och titta på kreativa lösningar kopplat till klimatfrågan och digitalisering.

Examenspristävlingen

Juryn lämnades verkligen inte sysslolösa i årets examenspristävling där vi mottog rekordmånga välskrivna bidrag. Tävlingen syftar till att stödja utbildnings- och forskningsverksamhet inom järnvägsteknik vid svenska högskolor. Priset tilldelades Mikael Glamheden som skrivit om stabilisering av mellanledet mellan banmatningen på utsidan av tåget och omriktaren inne i tåget.

Vår nya mötesplats – Train & Rail

I april 2023 kommer en ny mötesplats för godstransporter och persontrafik på järnväg att arrangeras på Stockholmsmässan i samarbete med Swedtrain. Det blir ett internationellt forum med fokus på framtidens hållbara transporter på räls.

Nu kan vi dessutom avslöja namnet på den nya mötesplatsen:
Train & Rail – den nordiska mötesplatsen för hållbara transporter. Intresset så här långt är mycket stort och efter att ha träffat de ledande organisationerna och föreningarna, törs vi lova att det blir en väl förankrad mötesplats – av branschen, för branschen.

Järnvägsdagen

Det är dags att sluta utreda. Det är hög tid att sätta planerna i verket. Att använda den nya tekniken och dra nytta av digitaliseringen.

Det är nu klimattåget går. 2030 är bara nio år bort – vad väntar vi på? Det finns massor att göra till dess. Boka in den 24 november 2021 för Järnvägsdagen, vi lovar att säga till när vi släpper biljetterna!

Arrangörer: Swedtrain och Tågföretagen tillsammans med Alstom, Atkins, Euromaint, Inlandsbanan, Hitachi Rail, Railify, Sweco, Vossloh Nordic Switch Systems, Vy Tåg, WSP.

Öppet styrelsemöte

Den 21 september bjuder Swedtrain in våra medlemmar till ett öppet styrelsemöte i Stockholm där vi startar med en gemensam lunch. Efter det formella mötet välkomnar vi till ett samtal med infrastrukturminister Tomas Eneroth. Vi avslutar dagen med ett mingel för att sparka igång hösten med Swedtrain!

Nya medlemmar

I vår har vi varit glada att välkomna fyra nya medlemmar, Solberga Station, Predge, Railify och Railway Metrics and Dynamics. Än en gång, varmt välkomna till Swedtrain!

Swedtrains nyhetsbrev

I försommarens nyhetsbrev som skickades ut idag sammanfattade vi året som gått och blickade framåt mot hösten 2021.

Fick du inte nyhetsbrevet till din mail? Registrera dig idag för att få nästa!

Slutligen vill vi önska alla medlemmar en trevlig sommar och tacka för allt engagemang under våren.