Hösten 2022 med Swedtrain

Hösten 2022 har varit ett händelserikt halvår som präglats av ett stort engagemang med mycket möten och konferenser. Det har återigen tillkommit rekordmånga nya medlemmar i år och en särskild händelse var självklart branschtåget med slutdestinationen Innotrans! Därtill har vi självklart drivit viktiga frågor för att stärka järnvägsindustrin. Nu när julen närmar sig börjar det bli dags att sammanfatta hösten!

Möten och seminarier

Under hösten har Swedtrain bjudit in till lärorika seminarier. Den 29 september fick vi till exempel lyssna till Staffan Truvé som är CTO och en av grundarna till Recorded Future, världens största privata underrättelsetjänst, som talade på temat Cyberhot mot kritisk infrastruktur – från kriminella till statsaktörer och i oktober bjöds vi på ett digitalt seminarium av vår egen medlem RosholmDell som gick igenom hur man blir en vinnande anbudsgivare i offentliga upphandlingar.

Swedtrains extra årsmöte följdes i år av en workshop tillsammans med Trafikverket på temat om vad Trafikverket gör och hur vi tillsammans utvecklar järnvägen med nya lösningar.

Vi har även hållit öppna styrelsemöten, tillfällen som gör det möjligt för alla Swedtrains medlemmar att påverka föreningen och dela vad som händer i järnvägsbranschen. Under det sista mötet för i år, som vi kombinerade med en jullunch, hade vi drygt 40 deltagare!

Som vanligt har vi under hösten även haft en mängd möten med representanter från myndigheter och flera av de nya ledamöterna i Riksdagens Trafikutskott. Här har vi bland annat diskuterat teknik som gör järnvägen bättre, upphandlingsfrågor och problematik med långa leveranstider och inflationen.

 

Järnvägsdagen

Årets Järnvägsdagen blev till vår stora glädje en rekordstor konferens med cirka 240 deltagare som tog tillfället att mingla och inspirera sig. Under dagen fick vi bland annat höra studenter från Swedtrain Internship Program som bidrog med spaningar om framtidens transporter och gav järnvägsbranschen några medskick. Dessutom mötte vi delar av nya Trafikutskottet och fick branschens första presentation av den nya infrastruktur- och bostadsministern.

Swedtrain Internship Program

Under sommaren arrangerades den fjärde omgången av Swedtrain Internship Program på våra medlemsföretag Alstom, Euromaint, Faiveley, SWECO, Twindej och WSP. Efter programmet fick samtliga deltagare bidra med sina tankar om sommaren, de sex studenterna som blev utvalda för årets internship var Axel Nilsson (KTH)Matilda Rönkkö (LTH)Olle Blomqvist (KTH),  Karin Lagrelius (KTH)Josefin Odelstam (LTU) och Fredrika Brink (Uppsala universitet).

Som en del av programmet fick de också i uppdrag att dokumentera allt på film, samtliga filmer går att se på Swedtrains youtubekanal.

Swedtrain x Snälltåget – branschtåget till Innotrans

Den 19 september avgick så äntligen branschtåget från Stockholm med slutstation Berlin och Innotrans. Under resan, som arrangerades tillsammans med Snälltåget, bjöds passagerarna på ett program med seminarium, middag och mingel. Målet med resan var Innotrans och självklart även vårt mingel som vi arrangerade med SWERIG på svenska ambassaden i Berlin!

Nya medlemmar

Under hösten har vi till vår stora glädje välkomnat flera nya medlemmar; Oxyfi AB, ScandiCapital AB, MPA Måleriproduktion AB, Westermo Data Communications AB. Under året har vi därmed slagit rekord med hela 14 nya medlemmar – varmt välkomna allihop!

Train & Rail

När vi spanar lite framåt är det inte lång tid kvar innan Train & Rail går av stapeln den 25–27 april 2023, mötesplatsen som Swedtrain arrangerar tillsammans med Stockholmsmässan, med branschens övriga organisationer som partners! Vi ser fram emot tre fullspäckade dagar, med seminarier, fackmässa, möten i regi av branschens organisationer (till exempel vårt eget årsmöte), debatter och kvällsaktiviteter som tillsammans skapar energi och fördjupade kontakter för att öka järnvägens konkurrenskraft.

Säkra din utställningsplats redan idag! Medlemmar i Swedtrain har självklart ett specialpris.

Slutligen vill vi tacka alla medlemmar för ett stort engagemang under året och önska er alla en god jul och ett gott nytt år.