En vår med stort engagemang

Under första halvan av 2022 har det varit tydligt att Sverige återigen öppnat upp då vi sett ett stort intresse i det fysiska mötet människor emellan. Vi har också fått flera nya medlemmar och fortsatt planera för en fullspäckad höst full av inspiration. Dessutom har vi självklart drivit frågor för att stärka svensk järnvägsindustri. Nu när sommaren är här börjar det bli dags att sammanfatta en händelserik vår.

Vi har tyckt, kommenterat och haft möten

Våren har innehållit många viktiga frågor om framtidens järnväg. I början av året skickade vi in vårt remissvar på förslaget till Nationell Plan (som alla medlemmar fick möjlighet att tycka till om först). Här lyfte vi bland annat:

  • Att stambanor måste byggas snabbare och effektivare.
  • ERTMS, som är en förutsättning för att digitalisera järnvägen och en kostnadseffektiv investering för att öka tillgänglig kapacitet i befintlig anläggning, måste rullas ut snabbare.
  • Teknik och digitalisering kan öka kapaciteten i befintlig anläggning.
  • Vi måste satsa på att utveckla det vi har genom att både rusta upp och investera att ta det till nästa nivå.
  • Vi måste satsa på forskning och innovation inom järnvägen.
  • Att många av de föreslagna satsningarna ligger sent i planperioden.
  • Att det krävs en kraftfull och effektiv genomförandeorganisation för att hantera de stora projekt som måste genomföras i en mycket högre hastighet. Därför bör de utvecklingsprojekt som har möjlighet läggas i separata organisationer.
  • Att det råder stor kompetensbrist i branschen, något som riskerar att försena och fördyra många av de satsningar som är planerade. Därför är det viktigt att lyfta kompetensförsörjningsfrågorna.

Vi har även svarat på remissen om Järnvägscollege som Trafikverket genom ett regeringsuppdrag utrett under en tid.

Våren har även varit full med möten med viktiga beslutsfattare för oss, så som riksdagsledamöter, tjänstemän på myndigheter och infrastrukturministern. Här har vi bland annat diskuterat de många bra lösningar som Swedtrains medlemmar kan bidra med för att skapa en robustare järnväg med mer kapacitet. Vi ser fram emot fortsatta goda diskussioner under hösten och vill tacka alla er som vi träffat under våren.

Vårens möten och event

Under vårvintern 2021 startade vi upp seminariekonceptet Swedtrain Tech & Future där vi lyfter tekniska innovationer och framtidsfrågor från järnvägsbranschen och andra branscher. Seminarierna har fortsatt under 2022 med besök från Luleå Tekniska UniversitetTåg i Berslagen & AB Transitio samt RISE. Missa inte att anmäl er till höstens tillfällen (29 sep samt 20 okt) redan idag! Här utlovas spännande teknikinspiration.

Lagom till vårens ankomst den 9 mars var vi inbjudna på ett studiebesök hos Wabtec i Landskrona med ett öppet styrelsemöte. En dag som innehöll bra diskussioner och nätverkande, samt inte minst en rundtur i deras fabrik.

Den 24 maj samlades majoriteten av medlemmarna i Swedtrain för att lära sig mer om signalsystemet som möjliggör ökad kapacitet och digitalisering av järnvägen, ERTMS, och självklart nätverka. På morgonen passade vi även på att hålla årets årsmöte. Under seminariet fick vi höra om vad som är på gång kring ERTMS i Sverige och i Europa med Christian Löf, programchef för Uppgradering järnväg, Trafikverket, Michael Fransson, Senior Advisor, WSP, Henrik Engströmer, ERTMS Sales manager, Alstom och Frédéric Bernaudin, Vice President, French Innovative project, Hitachi Rail.

Examenspristävlingen

Efter många bra bidrag och en svår urvalsprocess utsåg juryn Bastian Schick till årets vinnare av Swedtrains examenspristävling med bidraget ”A digital test bench for Pneumatic Brakes – Simulating the Braking Behaviour of Freight Trains”. Det vinnande bidraget presenterades den 24 maj.

Swedtrain Internship Program

Till årets omgång, den fjärde i ordningen, av Swedtrain Internship Program (tidigare praktikprogrammet) kom det rekordmånga ansökningar. Den 15 juni startade programmet som innehåller fullspäckade veckor på våra medlemsföretag Alstom, Euromaint, Faiveley, SWECO, Twindej och WSP.

De sex studenterna som blev utvalda för årets internship är Axel Nilsson (KTH), Matilda Rönkkö (Lunds tekniska universitet), Olle Blomqvist (KTH), Karin Lagrelius (KTH), Josefin Odelstam (Luleå tekniska universitet) och Fredrika Brink (Uppsala universitet). Under sommaren kommer du kunna följa deras regelbundna uppdateringar på vår LinkedIn samt i andra sociala medier under hashtagsen #swedtraininternship och #sommarpåräls. 

Nya medlemmar

Under våren har vi haft glädjen att fortsätta välkomna rekordmånga nya medlemmar; OMT Management ABVossloh Nordic Switch Systems, RosholmDellPerbellum IngenjörsbyråSTHKArtex AB, Garuda Tech AB, Nordic Transportation Advisory, Digital Tvilling och IKOS Consulting. Varmt välkomna till Swedtrain!

Vad händer i höst?

Den 5 september bjuder vi in till ett öppet styrelsemöte, alltså ett styrelsemöte som alla medlemmar är inbjudna till.

I samband med Innotrans 2022 kommer Swedtrain och Swerig hålla ett mingel på den svenska ambassaden i Berlin den 21 september. Som medlem i Swedtrain kan du bjuda in kunder och partners att delta!

Till vintern väntar självklart även Järnvägsdagen, i år den 29 november på Sergel Hub. Under årets konferens kommer vi kommer prata om framtiden ur flera perspektiv. Program och anmälan släpps efter sommaren, men anteckna datumet redan idag!

Swedtrain x Snälltåget – branschtåget till Innotrans

Under våren gick vi ut med att Swedtrain och Snälltåget gemensamt tagit initiativ till ett tåg till Innotrans. Vår vision är att skapa ett branschAlmedalen på räls till Innotrans, alltså en mötesplats för spontana så väl som planerade möten och en plats där alla samlas. Till vår stora glädje ville många åka med på tåget och det blev fullbokat på några veckor.

Train & Rail

Lite längre fram, den 25 – 27 april 2023, är det äntligen dags för järnvägsbranschens nya mötesplats Train & Rail! Swedtrain är arrangör till denna mötesplats av branschen och för branschen tillsammans med Stockholmsmässan. Dessutom har vi fått med oss branschens viktigaste organisationer som tillsammans kommer säkra upp att det blir den mötesplats som branschen vill ha. Vi tar gärna emot dina förslag!

Så boka redan nu in tre fullspäckade dagar, med seminarier, fackmässa, möten i regi av branschens organisationer (till exempel vårt eget årsmöte), debatter och kvällsaktiviteter som tillsammans skapar energi och fördjupade kontakter för att öka järnvägens konkurrenskraft.

Läs mer på www.trainrail.se och boka gärna redan idag din utställningsplats (medlemmar i Swedtrain har självklart ett specialpris).