Member companies


ALSTOM Transport AB

Alstom är en världsledande leverantör av tåg, spårvagnar och kringutrustning som signal- och kontrollsystem. Ofta sköter Alstom också underhållet av de tåg som levereras. I produktportföljen finns tåg för alla slags transporter. En världskändis är de TGV/AGV-tåg som 2007 satte höghastighetsrekord med 574,8 km i timmen.

Det var i och med Arlandabanan och Arlanda Express-tågen som Alstoms transportverksamhet började växa i Sverige. Sedan dess har det hänt mycket. Bland annat har vi levererat 42 dubbeldäckare till SJ och 71 pendeltåg till SL. Alstom svarar också för underhållet av dubbeldäckarna. Dessutom levererar Alstom just nu tåg till Norrtåg, Västtrafik, Östgötatrafiken och Skånetrafiken.

2003 öppnades Alstom Transports kontor i Stockholm. 2005 invigdes en underhållsverkstad i Västerås som servar SJ: s dubbeldäckare, och i juni 2011 tog vi över underhållsverksamheten av Stockholms pendeltåg i Bro, Södertälje och Älvsjö.

Contact

Company name:ALSTOM Transport AB
Address:Box 739
Zip code & City:101 35 Stockholm
Homepage: www.alstom.com
Visitor address:Västra Järnvägsgatan 23
Zip code & City:Stockholm
Contact person:Björn Asplund
Phonenumber:+46 8 723 65 80
E-mail:
Show moreless

Bombardier Transportation Sweden AB

Bombardiers fokus i Sverige ligger på utveckling och produktion av tåg och järnvägsutrustning. Vår svenska järnvägshistoria börjar 1891, med det första svenska elloket. Sedan dess har vi konstruerat, byggt och utvecklat en mängd innovativa produkter och lösningar – anpassade för både svenska förhållanden och för export världen över. Viktiga milstolpar på vägen är loken till och elektrifieringen av Malmbanan 1915, leveransen av det första Rc-loket 1967 samt världens första ATP-system (Automatic Train Protection) 1978.

När Bombardiers snabbtåg X2000 lanserades 1990 innebar det ett helt nytt sätt att resa, snabbt, bekvämt och med omtanke om miljön. Med REGINA-tåget gav vi regionaltågtrafiken nya möjligheter och Öresundståget BOMBARDIER CONTESSA skapade rätt förutsättningar för gränsöverskridande trafik mellan Sverige och Danmark.

Samma tankar ligger till grund för utvecklingsprojektet Gröna Tåget, ett nytt koncept för snabbtåg som kan användas både på de nya höghastighetsbanorna och på det vanliga järnvägsnätet. Utvecklingsprojektet drivs av Bombardier tillsammans med bland andra Trafikverket och KTH, målet är bland annat snabbare tåg i kombination med ökad passagerarkapacitet och komfort. Gröna tågets testtåg Regina innehar det svenska hastighetsrekordet för tåg, 303 km/timme.

Systemen som tas fram i utvecklingsprojektet Gröna Tåget är inte bara avsedda för Sverige. Genom att fokusera på ett antal huvudområden är Gröna tåget en viktig del av fordonsutvecklingen inom Bombardier globalt. Bombardier i Västerås ansvarar exempelvis även för konstruktionen av driv- och styrsystemen för ZEFIRO 380, ett snabbtåg med en möjlig toppfart på 380 km/timme som Bombardier levererar till den kinesiska marknaden.

Allt detta är bara en del av Bombardier Transportations breda kompetens. Med 2 500 medarbetare i Sverige är vi en komplett leverantör av järnvägslösningar, från leverans av fordon, driv- och styrsystem till signalsystem och fullständig underhållsservice. Vi förändrar sättet att resa och att frakta – sedan 1891.

Luftfart
Bombardier Aerospace har länge varit en del av den svenska luftfarten. Under åren har vi bland annat levererat tolv CRJ Series-plan till SAS och två till West Air, och inom Kustbevakningen finns tre Q Series-plan i drift. De kommande åren utökas närvaron genom Braathens Leasings beställning av de nya CSeries-planen CS100 och CS300. Beställningen omfattar tio plan som kommer att flygas av Malmö Aviation.

Contact

Company name:Bombardier Transportation Sweden AB
Zip code & City:721 73 Västerås
Homepage:www.bombardier.com
Contact person:Fredrik Nordström
Phonenumber:
E-mail:fredrik.nordstrom@se.transport.bombardier.com
Show moreless

Buffers Rail Industry AB

Buffers Rail Industry har sedan starten 1954 legat i framkant som leverantör till den nordiska järnvägen. Vi har genom åren samlat på oss lång erfarenhet från branschen och investerat i både kunskap och utrustning för att kunna möta gamla som nya krav gällande teknik och marknader. Vi vågar därför påstå att vår verkstad i Vallentuna är Europas modernaste och mest välutrustade verkstad för renovering av bland annat buffertar och draginrättningar. Verktyg och utrustning är av högsta klass och vår personal besitter lång erfarenhet och stor kunskap. Det tillsammans gör att vi vågar säga att vi är den mest ansedda och kostnadseffektiva partnern i Europa av service, reparation och givetvis nyleveranser till järnvägsbranschen. Alltid med ständig utveckling och förbättring i åtanke.

Buffers Rail Industry AB har befäst sin position som en prioriterad partner till många av världens ledande leverantörer till järnvägsindustrin. Vårt omfattande utbud av utrustning och reservdelar till järnvägsbranschen ger kunderna en komplett lösning med enastående kvalitet, hållbarhet och tillförlitlighet. Här finner du partners som litar på att vi levererar den kompetens och kundservice som den svenska marknaden både förväntar sig och kräver.

Vår vision är att vara den mest värdeskapande partnern i Norden för tjänster och lösningar till järnvägen och vår mission är att alltid tillhandahålla exceptionella tjänster och lösningar till våra kunder och partners.

Contact

Company name:Buffers Rail Industry AB
Address:Fabriksvägen 9
Zip code & City:186 32 Vallentuna
Homepage:www.buffers.se
Contact person:Peter Tengros
Phonenumber:08-514 30 880
E-mail:peter.tengros@buffers.se
Show moreless

Chalmers Tekniska Högskola (CHARMEC)

CHARMEC is a Centre of Excellence, or Competence Centre (in Swedish: Kompetenscentrum), in Railway Mechanics established at Chalmers University of Technology. Although railway research has been carried out since 1987, the start date for CHARMEC can be said to be when the formal agreement was signed at The Swedish National Board for Industrial and Technical Development (NUTEK) in Stockholm on 7 July 1995.

Contact

Company name:Chalmers Tekniska Högskola (CHARMEC)
Zip code & City:412 96 Göteborg
Homepage:www.chalmers.se
Contact person:Roger Lundén
Phonenumber:031-772 15 11
E-mail:roger.lunden@chalmers.se
Show moreless

Dellner Couplers AB

World leading supplier of complete train connection systems

Starting out in 1941 as a small Swedish couplers producer, Dellner has grown to become a global player in the rail industry – offering products, systems and after sales services for all interfaces connecting a train.

Today, Dellner has sales, service and production sites in every part of the world and we have all of the world’s largest train builders as our customers.

Our products are well know for their reliability and high safety standards. Therefore after sales services are extremely important at Dellner. To ensure perfect function for each product’s whole life cycle, our company vision includes “to be the best global service partner for every train maintainer”.

Contact

Company name:Dellner Couplers AB
Address:Vikavägen 144
Zip code & City:791 95 Falun
Homepage:www.dellner.se
Contact person:David Pagels
Phonenumber:023-76 54 00
E-mail:david.pagels@dellner.se
Show moreless

Duroc Rail AB

Duroc Rail AB underhåller hjulpar företrädesvis till vagnar men även lok. Underhåll av vagnshjul omfattar hjulpar till gods- och malmvagnar samt personvagnar i norrlandstrafiken och en del charter- och säsongstrafik.

Vi underhåller hjulpar åt de flesta operatörer i Sverige och även till en del operatörer i Europa. På loksidan omfattas underhållet både av hjul och växellådor.

Vi erbjuder ett komplett underhåll av hjulpar samt även transporter till och från trafikverkstäder i Sverige och Norge med egna hjultransportvagnar, för övriga Europa har vi bra avtal med flera speditörer för att ombesörja snabba och ekonomiska transporter även ut i Europa.

Vi prioriterar snabb service för att ge möjligheten till våra kunder att minimera stillestånd för deras vagnar. Vad gäller material kan vi erbjuda hjulskivor och rullager från flera ledande tillverkare. För operatörer som så önskar kan vi hålla ett lager av deras hjulpar.

Contact

Company name:Duroc Rail AB
Address:Svartöns Industriområde
Zip code & City:971 88 Luleå
Homepage:www.duroc.se
Contact person:Thomas Aro
Phonenumber:0920-354 06
E-mail:thomas.aro@duroc.se
Show moreless

EuroMaint Rail AB

Euromaint erbjuder kvalificerat tågunderhåll för person- och godstrafik. Våra tjänster och produkter säkrar tillförlitligheten och livslängden för spårburna fordon såsom godsvagnar och passagerartåg samt lok och arbetsmaskiner. Vi tillgodoser kundernas behov av väl fungerande fordonsflottor.

Huvudkontoret finns i Solna och verksamhet bedrivs i Sverige, Belgien, Lettland, Nederländerna samt Tyskland. Euromaint har en omsättning på cirka 2 500 MSEK och cirka 2 400 medarbetare (2012).

EuroMaint Rail har förvärvat Rail Service Management Group, Tysklands största oberoende underhållsföretag för spårburna fordon med ca 800 anställda och en omsättning på 94 miljoner Euro. EuroMaint Rail ingår i EuroMaint-koncernen som ägs av Ratos, ett av Europas största börsnoterade ägarbolag.

Contact

Company name:EuroMaint Rail AB
Homepage:www.euromaint.com
Visitor address:Svetsarvägen 10
Zip code & City:171 29 Solna
Contact person:David Schelin
E-mail:david.schelin@euromaint.com
Show moreless

Faiveley Transport Nordic AB

Faiveley Transport Nordic AB ingår i den globala franska koncernen Faiveley Transport. Faiveley Transport är en ledande leverantör av system & service lösningar till järnvägsindustrin. Koncernens produktportfölj inkluderar bla dörrsystem, HVAC-system, Bromssystem, Koppelsystem, strömavtagare, videoövervakning- och informationssystem. Även plattformsdörrar ingår i portföljen.

För de olika systemen tillhandahåller Faiveley Transport olika typer av service lösningar för att möjliggöra hög tillgänglighet på järnvägsfordonen. Faiveley Transport Nordic AB hanterar försäljning och service på den nordiska & baltiska marknaden avseende koncernens totala produktportfölj. Företaget är även center för blockbroms och bromsregulatorer inom koncernen.

Contact

Company name:Faiveley Transport Nordic AB
Address:Box 515
Zip code & City:261 24 Landskrona
Homepage:www.faiveleytransport.com
Visitor address:Andra Tvärgatan 41
Contact person:Johan Malm
Phonenumber:0418-54400
E-mail:su.nordic@faiveleytransport.com
Show moreless

Hitachi Rail STS Sweden AB

Hitachi Rail STS Sweden is the largest supplier in Scandinavia of complete, flexible and efficient solutions for railway signalling, ATP (Automatic Train Protection) and traffic control.

Our ATP system increases safety by eliminating human error. The system relies on track-installed transponders (balises), which transfer information about signals and speed limits to the driver. If the train travels too fast, brakes are automatically applied, and as soon as the speed reaches the permitted limit, the driver can take over and continue driving. The result is safer and more efficient traffic control with a considerable improvement in the drivers’ work environment thanks to reduced stress.

The business activity covers everything from individual components to turnkey systems renowned for their unique safety and high level of reliability. In the fields of ATP and ERTMS, the company develops components and systems to offer cost-efficient solutions throughout the world. Our products have been implemented in a wide range of applications, among others in Europe, Asia and Australia.

Hitachi Rail STS Sweden’s roots are in the Nordic countries, where the main part of the activities are located. As part of the Hitachi Rail STS group, the company can provide a wide range of products which are employed in efficient solutions introduced in the home market, primarily Sweden, Norway, Denmark, Finland and the Baltic countries.

Contact

Company name:Hitachi Rail STS Sweden AB
Address:Box 6066
Zip code & City:171 06 Solna
Homepage:http://sts.hitachirail.com/
Visitor address:Solna Strandväg 80
Zip code & City:Solna
Contact person:Ketil Torp
Phonenumber:
E-mail:info@hitachirail.com
Show moreless

Jernhusen AB

Jernhusen äger, förvaltar och utvecklar ett fastighetsbestånd av stationer, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen är helägt av svenska staten. Bolaget har ca 200 medarbetare och huvudkontor i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till ca 270 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på ca 9 miljarder kronor.

Contact

Company name:Jernhusen AB
Address:Box 520
Zip code & City:101 30 Stockholm
Homepage:www.jernhusen.se
Visitor address:Kungsbron 13
Contact person:Peter Jensen
Phonenumber:08-410 626 00
E-mail:peter.jensen@jernhusen.se
Show moreless