Medlemsföretag


ALSTOM Transport AB

Alstom leder vägen till grönare och smartare mobilitet över hela världen och erbjuder ett komplett utbud av lösningar och tjänster inom järnväg – från höghastighetståg, tunnelbanor och spårvagnar till infrastruktur, signalsystem och digitala mobilitetslösningar.

Alstom har funnits sedan 1999 i Sverige och är en av de största aktörerna på den svenska järnvägsmarknaden.

Alstom har levererat över 300 tåg och utför underhåll vid 8 depåer runt om i Sverige. Alstom levererar också det nya nationella trafikledningssystemet till Trafikverket.

 

Kontakt

Företagsnamn:ALSTOM Transport AB
Adress:Solna Strandväg 78
Postnummer och ort171 54 Solna
Webbplats: www.alstom.com
Kontaktperson:Björn Asplund
Telefon:+46 8 723 65 80
E-post:bjorn.asplund@alstomgroup.com
Visa mermindre

Atkins

Atkins är ett globalt design- och ingenjörsföretag som skapar innovativa och hållbara lösningar för framtidens samhällen.
Vi erbjuder våra kunder ledande kompetens inom spårfordon, järnväg, samhällsplanering och digitala tjänster. Vi är en del av SNC-Lavalinkoncernen.

Kontakt

Företagsnamn:Atkins
Webbplats: www.atkins.se
Besöksadress:Västgötagatan 5
Postnummer & Ort:118 27 Stockholm
Kontaktperson:Christian Schmidt
Telefon:+46 (0) 073-633 93 94
E-post:christian.schmidt@snclavalin.com
Visa mermindre

Bombardier Transportation Sweden AB

Bombardiers fokus i Sverige ligger på utveckling och produktion av tåg och järnvägsutrustning. Vår svenska järnvägshistoria börjar 1891, med det första svenska elloket. Sedan dess har vi konstruerat, byggt och utvecklat en mängd innovativa produkter och lösningar – anpassade för både svenska förhållanden och för export världen över. Viktiga milstolpar på vägen är loken till och elektrifieringen av Malmbanan 1915, leveransen av det första Rc-loket 1967 samt världens första ATP-system (Automatic Train Protection) 1978.

När Bombardiers snabbtåg X2000 lanserades 1990 innebar det ett helt nytt sätt att resa, snabbt, bekvämt och med omtanke om miljön. Med REGINA-tåget gav vi regionaltågtrafiken nya möjligheter och Öresundståget BOMBARDIER CONTESSA skapade rätt förutsättningar för gränsöverskridande trafik mellan Sverige och Danmark.

Samma tankar ligger till grund för utvecklingsprojektet Gröna Tåget, ett nytt koncept för snabbtåg som kan användas både på de nya höghastighetsbanorna och på det vanliga järnvägsnätet. Utvecklingsprojektet drivs av Bombardier tillsammans med bland andra Trafikverket och KTH, målet är bland annat snabbare tåg i kombination med ökad passagerarkapacitet och komfort. Gröna tågets testtåg Regina innehar det svenska hastighetsrekordet för tåg, 303 km/timme.

Systemen som tas fram i utvecklingsprojektet Gröna Tåget är inte bara avsedda för Sverige. Genom att fokusera på ett antal huvudområden är Gröna tåget en viktig del av fordonsutvecklingen inom Bombardier globalt. Bombardier i Västerås ansvarar exempelvis även för konstruktionen av driv- och styrsystemen för ZEFIRO 380, ett snabbtåg med en möjlig toppfart på 380 km/timme som Bombardier levererar till den kinesiska marknaden.

Allt detta är bara en del av Bombardier Transportations breda kompetens. Med 2 500 medarbetare i Sverige är vi en komplett leverantör av järnvägslösningar, från leverans av fordon, driv- och styrsystem till signalsystem och fullständig underhållsservice. Vi förändrar sättet att resa och att frakta – sedan 1891.

 

Kontakt

Företagsnamn:Bombardier Transportation Sweden AB
Postnummer & Ort:721 73 Västerås
Webbplats:www.bombardier.com
Visa mermindre

BS Verkstäder

BS Verkstäder är en ledande leverantör i Norden av hållbara livstidsförlängningar, ETCS-installationer samt inom utveckling, konstruktion och tillverkning av specialmaskiner för spårunderhåll och spårbyggnation. Vi arbetar med alla typer av järnvägsfordon och välkomnar kunder till vår välutrustade verkstad i Falköping.

Vi tillverkar och säljer uppkörningsbara växeldriv, av egen driftsäker konstruktion, för depåer och andra bangårdar.

Vi arbetar även med:

  • Krock- och brandskadereparationer av alla järnvägsfordonstyper.
  • Underhåll av ”gula maskiner”, godsvagnar, lok och motorvagnar.
  • Konsultuppdrag inom säkerhetsgranskningar och myndighetsgodkännande av livstidsförlängda och ombyggda järnvägsfordon.

Vi är ECM-godkänd underhållsverkstad och underhållsutvecklare samt godkänd besiktningsorganisation för spårfordon i arbetsläge.

Kontakt

Företagsnamn:BS Verkstäder AB
Adress:Box 84
Postnr och ort:521 02 Falköping
Besöksadress:Spårvägen 1, Falköping
Webbplats:www.bsverkstader.se
Kontaktperson:Bitte Garsäter
Telefon:0515-65 05 09
Epost:bitte.garsater@bsverkstader.se
Visa mermindre

Chalmers Tekniska Högskola (CHARMEC)

CHARMEC is a Centre of Excellence, or Competence Centre (in Swedish: Kompetenscentrum), in Railway Mechanics established at Chalmers University of Technology. Although railway research has been carried out since 1987, the start date for CHARMEC can be said to be when the formal agreement was signed at The Swedish National Board for Industrial and Technical Development (NUTEK) in Stockholm on 7 July 1995.

Kontakt

Företagsnamn:Chalmers Tekniska Högskola (CHARMEC)
Postnummer & Ort:412 96 Göteborg
Webbplats:www.chalmers.se
Kontaktperson:Roger Lundén
Telefon:031-772 15 11
E-post:roger.lunden@chalmers.se
Visa mermindre
Logotyp Dellner

Dellner Couplers AB

World leading supplier of complete train connection systems.
Starting out in 1941 as a small Swedish couplers producer, Dellner has grown to become a global player in the rail industry – offering products, systems and after sales services for all interfaces connecting a train.

Today, Dellner has sales, service and production sites in every part of the world and we have all of the world’s largest train builders as our customers.

Our products are well know for their reliability and high safety standards. Therefore after sales services are extremely important at Dellner. To ensure perfect function for each product’s whole life cycle, our company vision includes “to be the best global service partner for every train maintainer”.

Kontakt

Företagsnamn:Dellner Couplers AB
Adress:Vikavägen 144
Postnummer & Ort:791 95 Falun
Webbplats:www.dellner.com
Kontaktperson:Anders Lindberg
Telefon:023-76 54 00
E-post:anders.lindberg@dellner.com
Kontaktperson:Fredrik Nordström
Telefon:070-6558849
E-post:fredrik.nordstrom@dellner.com
Visa mermindre
Duroc logo

Duroc Rail AB

Duroc Rail är specialister på järnvägshjul. Vi levererar ett komplett, effektivt och högkvalitativt underhåll, inklusive logistiklösningar, för alla typer av järnvägshjul.

Vi är experter på extrema klimatförhållanden och i vår moderna verkstad jobbar ungefär 40 medarbetare som ser till att vi håller högsta servicenivå. Vi finns på Svartöns industriområde i Luleå. Härifrån tillgodoser vi marknadens behov av underhåll. Våra kunder finns i hela Europa, några exempel är stora järnvägsaktörer som VTG, LKAB Malmtrafik AB, Bombardier, Transwaggon, Kiruna Wagon, Trafikverket, RANA gruber AS, Innofreight, och Railcare.

Kontakt

Företagsnamn:Duroc Rail AB
Adress:Svartöns Industriområde
Postnummer & Ort:971 88 Luleå
Webbplats:https://rail.duroc.com/
Kontaktperson:Daniel Eriksson
E-post:daniel.eriksson@duroc.com
Visa mermindre
Euromaint logotyp

EuroMaint Rail AB

Euromaint erbjuder kvalificerat tågunderhåll, materialförsörjning och komponentunderhåll för person- och godstrafik. Våra tjänster och produkter säkrar tillförlitligheten och livslängden för spårburna fordon såsom godsvagnar och passagerartåg samt lok och arbetsmaskiner. Vi tillgodoser kundernas behov av säkra, väl fungerande fordonsflottor och hög tillgänglighet.

Huvudkontoret finns i Solna och verksamhet bedrivs i Sverige, Norge för kunder aktiva i hela Europa. Euromaint har en omsättning på drygt 1500 MSEK och ca 1000 anställda.

EuroMaint Rail är sedan 2019 en del av CAF Group.

Kontakt

Företagsnamn:EuroMaint Rail AB
Webbplats:www.euromaint.com
Besöksadress:Vretenvägen 11
Postnummer & Ort:171 41 Solna
Kontaktperson:David Schelin
Telefon:08-515 15 000
E-post:david.schelin@euromaint.com
Visa mermindre

Faiveley Transport Nordic AB

Faiveley Transport Nordic AB ingår i den amerikanska koncernen Wabtec som är en ledande leverantör av fraktlok, delsystem, digitalisering & service lösningar till järnvägsindustrin. Koncernens produktportfölj inkluderar bla dörrsystem, HVAC-system, Bromssystem, Koppelsystem, strömavtagare, videoövervakning- och informationssystem. Även plattformsdörrar ingår i portföljen.

För de olika systemen tillhandahåller Wabtec olika typer av service lösningar för att möjliggöra hög tillgänglighet på järnvägsfordonen. Faiveley Transport Nordic AB hanterar försäljning och service på den nordiska marknaden avseende koncernens totala produktportfölj. Företaget är även globalt center för blockbroms och bromsregulatorer inom koncernen.

Kontakt

Företagsnamn:Faiveley Transport Nordic AB
Adress:Box 515
Postnummer & Ort:261 24 Landskrona
Webbplats:www.wabteccorp.com
Besöksadress:Andra Tvärgatan 41
Kontaktperson:Johan Malm
Telefon:0418-54400
E-post:johan.malm@wabtec.com
Visa mermindre
Logotyp Flexiwaggon

Flexiwaggon

Flexiwaggons vision är kristallklar – bolaget ska revolutionera godstransporterna världen över. Med ett unikt produktkoncept baserat på transporter av lastbilar via järnväg, en så kallad ”rolling highway”, flyttas tung trafik från motorvägen till järnvägen. Flexiwaggons lösning är överlägsen konkurrenterna. Tack vare enkelheten vid av och påkörning, inga terminaler samt att vagnen genererar egen ström för till exempel laddning av elfordon under färdens gång.

På en Flexiwaggon kör lastbilschauffören enkelt upp i ena änden av vagnen och av vid andra, som kan rotera åt alla håll, och på så sätt kommer lastbilschauffören alltid att köra av framåt – och bara en hård yta vid tågspåret behövs för att lastbilen ska kunna köra av! Detta medför alltså att det varken behövs terminaler eller terminalanställda, och av och på-lastningen kan ske på bara 7 minuter. Vi plockar upp nära destinationens början och släpper av nära destinationens slut. Som ett persontåg för lastbilar kan man säga!

Bolaget har etablerat flera potentiellt viktiga samarbeten med både nationella och internationella partners verksamma i Asien, Europa och USA.

Kontakt

Företagsnamn:Flexiwaggon AB
Adress:BOX 298
Postnummer och ort:83123 Östersund
Webbplats:www.flexiwaggon.se
Kontaktperson:Jan Eriksson
Telefon:+46705645018
E-post:jan.eriksson@flexiwaggon.se
Visa mermindre